
Apporteersport
Maar wat is apporteersport nu eigenlijk? Kort gezegd is het een vorm van sport waarbij hond en baas zeer gecontroleerd samenwerken en waarbij het appèl, gehoorzaamheid kort samengevat, een heel belangrijk onderdeel is. Daarnaast moet de hond ook met de baas wíllen samenwerken, doorzettingsvermogen laten zien en wordt ook de intelligentie van zowel baas als hond op de proef gesteld. Want een hond naar een apport sturen is wel te leren, maar om de hond ook op de meest handige manier naar dat apport te sturen, dat vraagt de nodige training maar ook inzicht in de problematiek waarmee de hond wordt geconfronteerd.
De apporteersport is ontstaan vanuit de jachthondensport. Daar mogen alleen honden uit de jachthondengroepen meedoen, geen honden zonder stamboom en geen gecastreerde reuen (van een teef ziet niemand dat tenslotte). Bovendien wordt het steeds moeilijker om toestemming te krijgen om met grote(re) groepen op geschikte locaties te trainen en om proeven af te leggen. Ook zijn er veel mensen die niet met dood wild zoals konijnen en eenden willen trainen. In de apporteersport wordt uitsluitend gewerkt met blokken en/of dummies en bovendien zijn de wedstrijden opengesteld voor alle honden en zijn de proeven zodanig aangepast dat deze voor alle honden uitvoerbaar zijn. De proeven en wedstrijden worden meestal gehouden op de trainingsvelden van de instellingen waar wordt getraind, dus niet in het bos of grotere natuurgebieden. Dit heeft als extra voordeel dat beter getraind kan worden op wedstrijdsituaties.
Een overeenkomst met de jachtsport is dat er wel wordt gewerkt met een alarmpistool of dummylauncher en dat de gevorderde honden ook over en uit water moeten apporteren. Voor velen een nieuwe uitdaging dus!
De officiële apporteersport kent twee vormen van “proeven”: de Diplomadagen en de Werkproeven. Bij de Diplomadagen kan men opgaan voor het behalen van het A, B of C diploma. Het A diploma is het laagste diploma en het C diploma het hoogst haalbare diploma. Ook al heeft men een diploma behaald mag men de volgende keer toch weer inschrijven in dezelfde klasse.
Aan de Werkproeven kan een combinatie meedoen in de klasse waarin een diploma is behaald. De Werkproeven zijn in principe elke keer anders en bevatten dus een verrassingselement voor de deelnemende combinatie.
Er is ook een officiële landelijke competitie voor honden die zich plaatsen en die overall gezien goed presteren. Als er voldoende geïnteresseerden zijn in de nieuwe groepen Apporteersport die nu van start gaan, is het natuurlijk leuk als we met een aantal honden toe kunnen gaan werken naar een goede plaats op die competitieladder. We houden u op de hoogte!
Inhoud |